Parterapi - Det gælder om at genskabe det ”trygge bånd” i parforholdet

Betydningen af tilknytningsteori i parforholdet


Parterapi i smukke omgivelser

Vores tidlige tilknytningsmønstre

Måske har du hørt om tilknytning i forhold til børn og forældre?
Hvis ikke, vil jeg forsøge at forenkle det. Vores tidlige tilknytningsmønstre har en afgørende betydning for, hvordan vi agerer i livet og især i vores parforhold. Det bånd der findes mellem forældre og børn, er det bånd, som også aktiveres mellem voksne i romantiske kærlighedsforhold.

Tidligt i livet har vi mennesker et medfødt behov for at have en tryg, tilgængelig, omsorgsfuld, støttende tilknytning til en nær relation. Som oftest en mor eller en far. Det er på mange måder grundlaget for, hvordan vi senere vil udforske verden ud fra en tryg fornemmelse af os selv, og en fornemmelse af, at vi er værd at elske.

Tidlig tilknytning og parforhold

Tilknytningsteorien kan give os forskellige hypoteser om og forklaringer på både vores tilknytningsmønster og vores relations stil – altså den måde vi som voksne, indgår i et parforhold og særligt, hvordan vi håndterer de konflikter, der løbende vil opstå. 

Et menneskes tilknytningsmønster siger en masse om, hvad vi søger i et parforhold. Særligt hvilken strategi vi bruger for at få det, vi ønsker. Vi gør typisk brug af den strategi, som vi har lært tidligt i livet. I situationer, hvor der opstår angst, usikkerhed og utryghed i parforholdet, vil den trygge part åbent give udtryk for sine følelser og forvente, at situationen kan løses, og at der er hjælp at hente. Den utrygge afvisende vil nedvurdere sine behov for omsorg, trække sig tilbage og undgå nærhed. Den utrygge ængstelige vil insistere, klynge, være hjælpeløs og overdrive sine behov. 

Disse tilknytningsmønstre bliver til vaner og automatik. De er svære selv at fange og få øje på og kræver ofte at vi får hjælp igennem terapi. Med en professionel terapeut får vi muligheden for nænsomt at udforske, afdække og udfolde begivenheder fra vores tidlige kontakt med omsorgspersoner. Det er vigtigt at være i et trygt og omsorgsfuldt rum, da det kan vække stærke følelser at se på vores tilknytningshistorie. 

Vores roller i parforholdet

Hvem er jeg så i mit parforhold? Når vores parforhold kommer i krise og der opstår problemer, aktiveres vores frygt i forskellige grader. Alt afhængig af vores tilknytningsmønster, vil vi reagere på det, der truer vores følelse af tryghed, enten på en undgående måde eller en opsøgende måde. 

Den opsøgende vil typisk kalde på sin partner, og skrue op for den emotionelle musik i form af bebrejdelser, kritik, vrede og gråd, for til sidst at trække sig. 

Den undgående vil typisk forsvinde, trække sig, være utilgængelig, forsvinde i tankespind, gøremål eller interesser og først reagere emotionelt når han/hun bliver trængt op i en krog. 

Du kan prøve at tænke på jeres sidste skænderi og spole tilbage til hvad der egentlig startede/triggede mønstret? Hvilken adfærd og reaktion havde du på din partner?

Er du typisk den der trækker dig eller den der opsøger for at få kontakt?


Parterapi hjælper jer med at se mønstrene

Hos mig møder du hovedsagligt metoden EFT- Emotionsfokuseret parterapi. I denne metode kalder vi den utrygge afvisende for den undgående og den utrygge ængstelige for den opsøgende. 

Parterapien handler om at I med min hjælp, bliver i stand til selv at se mønstret, og hjælpe hinanden. Det kan være hjælp med at nedregulere de reaktioner I har på hinanden, når I bliver utrygge, ensomme og føler jer svigtede. Men også hjælp til at kunne reparere og samarbejde om at genetablere det trygge bånd af kontakt, tilgængelighed og omsorg.

”Et menneskes hjerte visner, hvis det ikke besvarer et andet hjerte” Pearl S. Buck

Parterapi i Annexet i skoven

Har i brug for at komme videre i jeres parforhold?

Mit navn er Sanne Saerens og jeg er uddannet psykoterapeut hos Systemisk Institut for familieterapi. Jeg er medlem af Dansk Psykoterapeutforening og er uddannet fra et reflektor godkendt institut. Efterfølgende er jeg uddannet i emotionsfokuseret parterapi hos psykolog Lone Algott Jeppesen.

Jeg tilbyder parterapi i mit Annex, et fredfyldte sted i Langesø Skoven, ca 12 km fra Odense.

At inddrage naturen giver ro og hjælper med at klare tankerne. Den viser os at årstiderne er et symbol på, at livet hele tiden forandre sig. At når noget visner, vokser noget andet op.