5 eksempler på hvor og hvordan traumer påvirker parforholdet

Psykiske traumer kan have en stor indvirkning på et parforhold på flere måder. Her er eksempler på hvordan traumer kan påvirke i et parforhold:

1. Kommunikation:
Traumer kan påvirke en persons evne til at kommunikere effektivt. Dette kan føre til at partneren har vanskeligheder ved at udtrykke sig klart og tydeligt eller at de undgår at snakke om visse emner, som i sidste ende kan føre til misforståelser og konflikter i parforholdet.

2. Tillid:
Traumer kan også påvirke en persons evne til at stole på andre. Personen kan blive mere tilbøjelig til at være mistænksom og usikker i forholdet, hvilket kan føre til problemer med at bygge og opretholde tillid mellem partnerne.

3. Intimitet:
Traumer kan påvirke en persons evne til at være intim med sin partner, som kan føre til problemer med seksuel intimitet, eller at personen undgår fysisk kontakt eller nærhed.

4.Emotionel tilgængelighed:
Traumer kan også påvirke en persons evne til at være emotionelt tilgængelig for sin partner. Han eller hun undgår måske at udtrykke følelser eller at være åben om sine behov og ønsker i forholdet.

5. Konfliktløsning:
Traumer kan påvirke en persons evne til at håndtere konflikter på en sund måde. Dette kan føre til at personen undgår konfrontation eller overreagerer på småting,det kan så føre til konflikter og problemer i forholdet.

Det er vigtigt at huske at traumer kan påvirke hver person og hvert forhold på forskellige måder. Det kan være en god ide at starte i parterapi, hvis der er traumer i parforholdet, som f.eks. svigt i forhold til børnene, sygdom, ulykker, tillidsbrud og utroskab.

Hvad er et traume?

Et psykisk traume er en oplevelse, der kan forårsage alvorlig følelsesmæssig eller psykologisk belastning hos en person. Almindelige reaktioner på traumer kan omfatte angst, depression, posttraumatisk stresslidelse (PTSD), dissociation, mareridt, flashbacks, søvnforstyrrelser og andre følelsesmæssige og psykologiske symptomer.

Læs mere om traumer her

Familieterapi i Annexet i skoven

Jeg er uddannet psykoterapeut hos Systemisk Institut for familieterapi. Det betyder, at jeg er uddannet fra et reflektor godkendt institut og er medlem af Dansk Psykoterapeutforening. Jeg har mere end 200 timers supervision og mere end 150 timers egenterapi bag mig, og modtager løbende supervision på mit arbejde.

Jeg arbejder til daglig med familiebehandling og terapi i forskellige familier, og agerer professionel støttekontakt person for unge med forskellige diagnoser og problematikker. Udover familieterapi arbejder jeg med parterapi og supervision/terapi og coaching/underviser/superviserer for lederteam og medarbejdere.

Min tilgang til parterapien er hovedsagelig EFT emotionsfokuseret og Imago orienteret. Dernæst bruger jeg narrativ og systemisk tilgang. Udover min uddannelse til Psykoterapeut er jeg efteruddannet i parterapi.