Hvad er familieterapi?

”Problemet er Problemet og det er mønsteret der er skurken”

Familieterapi er en terapiform som indebærer, at flere personer deltager i terapien, eksempelvis en hel familie med alle medlemmer, eller f.eks et barn og forældre, søskende, Mor datter/ Datter far, Far søn/Søn far, Voksne børn og forældre. Familieterapi kan også anvendes i venskaber, som er gået i hårdknude, eller til teams på arbejdspladsen, som ikke kan løses, fordi de stikker dybere end som så.

OBS! En familie behøver ikke nødvendigvis være en biologisk relation. En familie er dem, som har haft en særlig betydning for os og er dem, hvor vi har en særlig tilknytning.

 

Metodisk tilgang og fundament i Familieterapien hos mig:  

Jeg er uddannet psykoterapeut med en narrativ/systemisk tilgang til familieterapien. Det betyder, at jeg både arbejder med det i jeres kontekst, dvs. ydre faktorer, som kan være årsag til problemerne, men også de individuelle problematikker som kan være i familien og som får familielivet ud af balancen. Familiens medlemmer bliver i narrativ terapi gjort til hinandens vidner. Der kommer fokus på de fortællinger og bidrag som går imod den historie og magt problemhistorien har fået. Narrativ familieterapi har også fokus på at vi ikke nødvendigvis skal leve i familien pga. opstillede normer for at være ”en rigtig” familie. I stedet skal familien leve og balancere ud fra medlemmernes egne normer og værdier og det, som er vigtigt og meningsfuldt for den enkelte familie. 

Jeg arbejder ydermere EFFT orienteret (emotionsfokuseret familieterapi) og Traumeinformeret. Det betyder, at jeg er nysgerrig på, hvad der ligger i hver enkelt familiemedlems tilknytningshistorie. De historier, som gør det svært at være en familie, hvor der er trygt og rart, eller om der er voldsomme oplevelser og traumer som også er spiller ind, og kan skygge for at familiedynamikken balancere og at familien er en tryg base.

Hvordan foregår det? 

Første session:

  • Jeg sætter rammen, tilbyder et trygt rum i annexet og fortæller lidt om hvordan vi kommer til arbejde i familieterapien, så det bliver så trygt som muligt at begive jer ud på rejsen.  1.session varer typisk 1 ½  til to timer 

  • Jeg tager en samtale med jer og sørger for at alles versioner bliver hørt, og belyst.

  • I slutningen af sessionen kommer jeg med et forslag til hvordan vi konstruktivt kan arbejde videre med en eller flere problemstillinger. Jeg vil også bede om individuelle samtaler med en eller flere familiemedlemmer hvis vi sammen vurderer at det kan give mening, og vil være hjælpsomt.

  • Vi aftaler de 3 næste sessioner ( de fleste føler sig hjulpet efter et forløb på 4-6 sessioner og kan komme videre selv, men det afhænger naturligvis af hvad det er der gør det svært)

 

Hvor mange sessioner skal vi bruge?

De fleste føler sig hjulpet efter 4-6 sessioner med 90min samlet, det afhænger naturligvis af problemets omfang og karakter, og hvor mange individuelle sessioner der bliver behov for.

Familieterapi i Annexet i skoven

Jeg er uddannet psykoterapeut hos Systemisk Institut for familieterapi. Det betyder, at jeg er uddannet fra et reflektor godkendt institut og er medlem af Dansk Psykoterapeutforening. Jeg har mere end 200 timers supervision og mere end 150 timers egenterapi bag mig, og modtager løbende supervision på mit arbejde.

Jeg arbejder til daglig med familiebehandling og terapi i forskellige familier, og agerer professionel støttekontakt person for unge med forskellige diagnoser og problematikker. Udover familieterapi arbejder jeg med parterapi og supervision/terapi og coaching/underviser/superviserer for lederteam og medarbejdere.

Min tilgang til parterapien er hovedsagelig EFT emotionsfokuseret og Imago orienteret. Dernæst bruger jeg narrativ og systemisk tilgang. Udover min uddannelse til Psykoterapeut er jeg efteruddannet i parterapi.